Er han forelsket i mig?

Forelskelse er en sjov ting, og enhver, der har prøvet at være forelsket, vil sikkert komme med forskellige bud på, hvornår den opstår, hvordan den opstår, hvad tegnene er, og hvordan forelskelsen forsvinder igen.

En ting, de dog alle vil sige, er, at forelskelse er den bedste følelse i verden, og derfor vil vi i denne artikel forsøge at belyse, hvad forelskelse er, hvordan du selv håndterer en forelskelse, hvad du kan gøre for at holde kærligheden ved lige, og hvilke tegn du skal kigge efter, hvis du vil vide, om han eller hun stadig er forelsket i dig eller ej.

Hvad er forelskelse?

Er han forelsket i mig?Selvom vi er mange, der forbinder forelskelse og kærlighed med hjerter, så er det faktisk et andet organ, vi skal have fat i for at forstå forelskelse korrekt. Det er nemlig hjernen, der frigiver bestemte stoffer, som gør, at vi føler den her umiddelbare følelse af lykke.

Blandt andet frigives dopamin, som er et belønningsstof, og det kan være ret vanedannende. Når først man har prøvet at få frigivet store doser af dopamin, som belønner kroppen, så kan det være svært ikke at søge den følelse igen. Det er blandt andet også dette stof, der gør, at narkomaner og alkoholikere får lyst til alkohol. Der frigives simpelthen det her “lykkestof”, når de får deres fix.

Derudover stiger vores serotonin-niveau også. Serotonin er det stof, som man også finder i lykkepiller, og når det niveau stiger i kroppen, så bliver vi mere opsøgende og det, man i daglig tale kalder flirtende. Nogle mennesker er bedre til at håndtere et stigende niveau af serotonin end andre, og derfor er nogle mennesker notorisk bedre til at agere flirtende på en måde, der faktisk har en positiv effekt på modparten.

Hvornår og hvordan bliver man forelsket?

Det er utroligt svært at styre, hvornår og hvordan man bliver forelsket. Når kroppen har en oplevelse med en person (eller sågar genstand), den er tiltrukket af, vil den udsende lykkestofferne, og der er tale om en såkaldt forelskelse. De kan komme under det første møde med en person, men da vi mennesker er avancerede biologiske enheder, som gennem mange hundrede år har kultiveret en bestemt acceptabel væremåde, er det ikke kun den umiddelbare fysiske tiltrækning, der påvirker hjernen til at frigive disse stoffer.

Det er altså ikke nok kun at være to mennesker til stede, som er tiltrukket i det andet respektive køn. Væremåde, udseende, lugt, fremtoning, affektionsniveau og social status spiller i høj grad også ind, og når flere af disse enheder går op i en højere enhed, kan det styrke følelsen af forelskelse.

Hvor hurtigt bliver mænd forelskede?

Det er vidt forskelligt, hvor hurtigt mænd (og kvinder for den sags skyld) bliver forelskede. Som nævnt i ovenstående afsnit er der mange faktorer, der påvirker, om man bliver forelsket eller ej, og man kan ikke altid styre det, som man gerne vil.

Helt generelt kan det dog gå rigtig stærkt, hvis du som kvinde forsøger at påvirke ham til at blive forelsket. Viser du tegn på, at du gerne vil ham, og han udviser tegn på, at han gerne vil dig, så kan det gå meget stærkt, hvis I efter første date har en god kemi. Det er netop denne indledende kemi, som man biologisk set groft oversætter til forelskelse. Det er her, man ser alle de gode ting ved partneren, uden at der er gået hverdag i den endnu. Det er lidt kærlighedens “honeymoon period”.

Alt er godt og rosenrødt, og det er det, man kalder forelskelse, som man ikke skal forveksle med kærlighed, som man først kommer til på næste stadie, og som involverer andre følelser. Kort sagt: Har du interesse i, at han skal blive forelsket i dig, kan du begynde at give ham tegn, som udløser hans dopamin hjernen som en slags belønning. Det kan være små kærtegn, søde beskeder eller noget så simpelt som et smil.

Tegn på forelskelse: Er han forelsket?

Går vi lidt mindre biologisk til værks, så er der naturligvis forskellige tegn på, at en mand er forelsket i dig. Mænd har forskellige måder at vise deres følelser på, men vi kommer her med nogle af de mest gængse tegn på, at han er forelsket i dig.

1. Han forsøger at være tæt på dig

En stor del af forelskelsen ligger i den fysiske tiltrækning. Hvis han konstant forsøger at være tæt på dig eller gerne vil røre ved dig, når han går forbi dig, er det et klart tegn på, at han er forelsket i dig eller i hvert fald forsøger at blive det. Du kender det sikkert også selv. Du opsøger selv det fysiske nærvær med en person, som du er tiltrukket af, og hvis det ikke er under forelskelsen, så kan det være starten på en, hvis personen udviser affektion over for dig også.

2. Han holder øje med, hvad du laver

Selvom det kan lyde lidt creepy at blive holdt øje med, så kan det i høj grad skyldes, at han er forelsket i dig. Hvis han hele tiden spørger, hvad du laver, og hvor du er, er det udelukkende, fordi du betyder noget særligt for ham. Du bør dog være opmærksom på, at denne adfærd ikke udvikler sig til noget kontrollerende og begrænsende, da de denne kontrol kan være et tegn på et usundt forhold også, som bunder i jalousi.

3. Han svarer dig hurtigt med længere beskeder

Digital kommunikation er noget, vi alle lige skal vænne os til. Men du kan være sikker på, at det er et tegn på forelskelse, hvis han svarer dig hurtigt, og han svarer med mere end bare “ja”, “ok” og “tak”. Det afhænger naturligvis også af hans personlighed, men en mand, der gerne vil dig, vil gerne give dig noget konstruktivt at arbejde med over beskeder. Er han derfor ikke bleg for at skrive først, så kan du være endnu mere sikker. Husk dog lige at skrive først til ham en gang i mellem også, selvom det er rart at blive skrevet til af andre.

4. Han bliver nervøs i dit nærvær

Det lyder måske som starten på en god chick-flick, men virkeligheden fungerer ofte på samme måde. I hvert fald blandt det yngre og mindre modne publikum, som ikke før har prøvet at skulle håndtere en forelskelse. Nervøsitet kan stadig forekomme blandt ældre personer, men grundet mere livserfaring vil den være mere udbredt blandt unge. Hvis han bliver nervøs i dit nærvær ved eksempelvis at opføre sig anderledes og sige ting, han ikke normalt gør, så har du ham i din hule hånd.

Tegn på, at kærligheden er forsvindende

Har man været i et længerevarende forhold, ved man, at forholdet undervejs ikke er helt det samme som den indledende forelskelse. I starten får man alt det gode, og den anden person gør måske ekstra ud af at gøre kur til dig på forskellige måder. Det kan være ved at opføre sig ekstra flirtende, give dig gaver og tage pænt tøj på, når han er sammen med dig. Løbende som forholdet “sætter sig”, er der ikke længere samme behov for at imponere dig.

Dette er en normal fase i ethvert forhold, og derfor er der som udgangspunkt ikke noget at frygte, hvis han godt kan lide at gå i træningsbukser derhjemme. Men det kan også tage en drastisk drejning, hvis han nu ikke længere vil være sammen med dig. Du får her nogle tegn på, hvilke tegn der kan være på, at han ikke længere ønsker at være sammen med dig, fordi kærligheden er forsvundet eller i hvert fald forsvindende.

1. Han prioriterer andre ting i sin hverdag

En fyr må selvfølgelig godt være sammen med venner og spille computer, selvom I er i et forhold. Men har han aldrig tid til dig, fordi han skal dyrke sine egne hobbyer, så er du ikke længere en vigtig hobby tydeligvis. Det handler som alt andet om prioritering, og du skal naturligvis være højt på listen.

2. Der er længere i mellem “jeg elsker dig”

Når kærlighed ruster, kan det være svært at få fremtvunget den stærke sætning “jeg elsker dig”. Hvis du oplever, at han siger det sjældnere og sjældnere, eller at han kun siger det, når du siger det, så er det tegn på, at kærligheden er forsvindende.

3. Han skriver anderledes til dig

Mange bruger i dag digital kommunikation til at ytre deres kærlighed, og hvis han pludselig stopper med at svare hurtigt, eller han begrænser sin kommunikation til “ja” og “nej”, så orker han tydeligvis ikke at bruge tid på det. Det kan selvfølgelig bare være hans skrivemåde, men hvis du oplever en ændring i dette, så vær opmærksom på andre tegn.

Vi håber, at du i denne artikel er blevet klogere på noget af det sværeste at blive klog: kærlighed og forelskelse.

Husk, at der ikke findes nogen præcis drejebog for kærlighed og forelskelse. Det er menneskers følelser, vi diskuterer, og det kan variere meget fra person til person.